marți, 10 noiembrie 2009

Viata are un sfârsit pentru fiecare dintre noi

Realitatea TV: Maestrul Gheorghe Dinică a încetat din viaţă, la vârsta de 75 de ani, la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Starea actorului a fost extrem de gravă timp de mai multe zile. Actorul a decedat azi 10 Noiembrie, după ce a stat internat 19 zile.

E destul de trist ca in ultima perioada avem parte de astfel de evenimente, oameni de valoare ai cinematografiei romanesti, culturii sau sportului se sting unul cate unul. Cel mai trist insa e faptul ca ipocritii din televiziunile romanesti si din presa nationala in general isi amintesc de acestia doar dupa disparitia lor, isi amintesc ca au fost romani doar dupa ce nu mai exista. 

Zilnic suntem bombardati cu pseudo-vedete, cu persoane de care nu-si va mai aminti nimeni peste cativa ani, in timp ce adevaratele valori traiesc in umbra, de multe ori in mizerie (pentru ca operele lor nu sunt promovate, implicit nu primesc venituri de pe urma creatiei lor). O atitudine valabila si in multe alte cazuri, indiferent ca au venit din sfera sportului, cinematografiei, culturii, muzicii, jurnalismului sau alte domenii. Imi amintesc de doua cazuri din domeniul sportului:

1 - Castigarea unui titlu mondial de catre Leonard Doroftei - caz in care televiziunile l-au asaltat cu interviuri, invitatii in emisiuni doar dupa acest eveniment. De ce nu au facut-o si inainte ?! De ce nu s-au interesat de el si de momentul in care acesta se antrena pentru acel meci ?! Sincer, daca as fi fost in locul lui Doroftei, in momentul castigarii titlului as fi uitat ca sunt roman, nu as fi raspuns la nicio intrebare din partea ziaristilor, ca si o lectie pentru viitor.

2 - Moartea handablistului Marian Cozma - Pana la momentul respectiv multi dintre romani habar nu aveau ce valori avem in handbalul romanesc (si cred ca e in continuare valabil), dupa moartea lui insa, toti ne-am dat sustinatori ai acestui sport, desi zilnic suntem bombardati in stirile sportive de "realizarile" fotbalistilor.

Sport, colegi jurnalisti (sunt student la jurnalism printre altele) inseamna de la fotbal si pana la atletism. Nu intereseaza pe nimeni cu cine si-o trag fotbalistii, ce masini conduc sau ce case au, ci doar performantele lor. Valabil si pentru orice alta activitate. Nu ma intereseaza cine este Sexy Braileanca, Monica Columbeanu, ce pantaloni poarta pitzipoancele de la Trident, de cate ori se cearta Oana Zavoranu cu mama ei, blonda lui Iri sau cââhhh toate rebuturile societatii care apar pe micul ecran si care sunt create "vedete" de VOI, alte rebuturi ajunse prin cine stie ce metode sau imprejurari in presa !

Binenteles ca amintirile legate de acest maestru al scenei de teatru si ecranului pot fi subiective. Eu am fost marcat de: 


Odihneasca-se in pace !

PS: Urmeaza (vrem nu vrem, desi suna destul de cinic) Florin Piersic / Alexandru Arsinel / Stela Popescu / Sergiu Nicolaescu / Jean Constantin / Mircea Albulescu / Radu Beligan si asa mai departe. Ei cand vor fi promovati, tot dupa moarte ?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu