joi, 8 aprilie 2010

Invierea la .. romanii din Italia.

Am stat si m-am intrebat zilele astea daca ar fi bine sa-mi dau eu cu parerea despre noaptea de Inviere, eu .. pacatosul, pacatosilor. M-am resemnat cu gandul ca nu sunt sigurul, fiecare intelege religia si supunurea fata de Cel De Sus in felul lui, fiecare are dreptul la opinie, in special eu, atunci cand e vorba sa scriu pe blog-ul personal. 

Nu ma pot lauda ca sunt un bun crestin, ca ma rog regulat, ca ma inchin la cele sfinte, insa anul asta am simtit nevoia sa fiu intr-un loc considerat sfant, curat si care se spune ca te elibereaza de orice apasare psihica, in mod special in Noaptea De Inviere, ceea ce m-a determinat sa aleg si eu ca multe alte milioane de romani, singura zi in care cu totii ne batem cu pumnul in piept cat suntem de credinciosi, desi in cursul anului multi nici macar nu se uita la poarta bisericii cand sunt in zona. Daca in Noaptea De Inviere TOTI sunt credinciosi, cu frica lui D-zeu .. zic hai sa fiu si eu, sa nu ies din tipar. Bun, zis si facut .. sa mergem la biserica.

Dupa cum bine se stie, italienii sunt catolici, iar daca te bate gandul sa mergi la o biserica ortodoxa, o sa ai ceva "de munca". Norocul meu a fost insa ca eu nu am avut prea mult de cautat datorita prietenilor de aici. Nici acum nu stiu prea sigur daca biserica respectiva era ortodoxa sau catolica, insa daca toti au mers acolo, posibil sa fi fost bine. Am gasit autobuzul cu care puteam sa ajungem, ne-am "imbarcat" si "sa vezi si sa nu crezi", m-am simtit ca in Romania, inconjurat numai de romani, agitatie, galagie, etc. Buuuun .. ajungem la biserica. O mare de oameni, un oras .. Intreb: "Toti sunt romani ?!" Raspunsul binenteles a fost afirmativ. Zic sa intru, sa mai fac si eu o cruce, sa spun o rugaciune, sa-mi iau o lumanare .. Hai fii serios Freddy ! Pe unde, cum, cand ?! Aripi sa zbor, nu am .. asa ca m-am asezat frumos la un rand interminabil si la care nu stiai daca te duci sau vii.

Ora 22.45 (23.45 - ora Romaniei) Ajung .. o lumanare - 2 euro, preot - pauza, slujba - pauza (cel putin eu nu am auzit nimic afara, mi-au spus prietenii ca ar canta "unu" inauntru) Imi iau o lumanare si nici bine nu reusesc sa ma intorc, ca deja erau cateva zeci de persoane care aveau lumanarile aprinse (am presupus ca s-a dat Lumina dupa ora Romaniei). Buuuun .. aprind si eu de la cineva din jurul meu, (m-am intrebat mai tot timpul daca in spiritul romanesc nu a aprins cineva o lumanare la misto si gata .. s-a dat Lumina) desi preotul nu am reusit sa-l vad la fata si incep sa ma invart pe acolo in speranta ca-mi voi regasi prietenii pierduti in invalmaseala. Nicio sansa .. Am "noroc" insa sa gasesc un grupulet care manca seminte si fumau in curtea bisericii. Zic, "Ok, sa ma conformez si eu .. sau .. sa-mi vad de ale mele ?!" Mi-am vazut de ale mele ..

Ora 23.10 Am reusit sa ies din curtea bisercii - se eliberase simtitor. Imi regasesc prietenii, pierdem 15 minute targuindu-ne ce sa facem restul noptii, mergem in statia de autobuz si dam sa urcam in primul autobuz sosit. Nicio sansa cu lumanarile aprinse. "Sa le stingem, sa nu le stingem .. pai de ce am mai venit la biserica ?! Nu le stingem, mergem pe jos .." 

Ora 23.30 Inca nu am plecat din fata bisericii, dar in jurul nostru incepe deja sa fie pustiu.

PS: Ziua 1 - somn, seara intr-o discoteca italiana in Roma.

       Ziua 2 -somn de frumusete si refacere.

       Ziua 3 - Nimic.

A trecut si Pastele ..

Hristos A Inviat !

Un comentariu: