marți, 20 aprilie 2010

Romania, o tara de prosti ?!

Incep sa ma intreb tot mai des daca Romania a ajuns o tara de prosti ?! Motivatia e simpla. Datorita a tot ceea ce vad in jur.

Sa incep usor, astfel incat sa fiu inteles si de cei cu cerebelul mai mic.

A fost o perioada in care atunci cand ma reintalneam cu un prieten / amic plecat pentru o vreme din tara, ii auzeam accentul, ii vedeam atitudinea fata de unele lucruri iar asta ma facea sa-mi displaca. Mi se parea ca "s-a ajuns", ca a devenit prea mofturos, prea arogant cu ceea ce odata facea parte din viata lui. Am ajuns in timp sa am si eu parte de ceva calatorii, sa cunosc diferite zone ale tarii sau lumii si sa le inteleg perfect atitudinea atunci cand se reintalneau cu ceea ce au lasat acasa. Am inceput sa inteleg de ce persoanele respective aveau alte standarde de viata, alte dorinte de la tot ce-i inconjura, de ce-si doreau sa fie "ca afara / acolo". Pentru ca intalneau lucruri, oameni sau un comportament total diferit fata de ceea ce erau obisnuiti, pentru ca era mult mai bine, pentru ca civilizatia si modernismul iti poate schimba radical viata, asteptarile, pretentiile de la locul de munca, "pretul" pentru care ar trebui sa te vinzi, iti mareste cumulul de experienta. Am inteles de ce au ajuns sa urasca locurile in care s-au nascut sau trait ani buni din viata, asa cum o fac eu acum.

Sunt prea multe comparatiile care-mi vin in minte, astfel incat sa ma apuc sa le expun, asa ca o sa ma opresc la ultimul care mi-a afectat puterea de intelegere atat de tare, incat ma face sa cred din ce in ce mai mult in intrebarea ce da titlul acestui articol. 

Am fost plecat din tara o perioada. La plecare drumul l-am parcurs ca si la intoarcere, cu microbuzul, dar parca nu mi s-a parut atat de lung cum a fost la intoarcere. E un aspect pe care l-ati auzit poate de zeci de ori pana acum, dar pe care daca nu-l traiesti parca nu-l intelegi, nu-l crezi. Traversezi 3 tari in 10 ore, iar dupa ce ajungi in RO iti trebuie alte 14 ore sa ajungi dintr-un capat in celalalt al tarii !!! O distanta mult mai mica decat toata cea strabuta pana la intrarea in RO. De ce ?! Raspunsul il stim cu totii, datorita infrastructurii rutiere din RO. De ce ?! Romanii nu stiu sa construiasca drumuri ?! Romanii nu stiu sa sape tuneluri, sa faca poduri, sa faca DRUMURI DREPTE ?! ?! !!! S-ar parea ca nu. Atunci am toata legimitatea sa ma intreb daca traiesc intr-o tara de prosti, nu ?! Suntem recunoscuti pe plan international ca o tara muncitoare, romanii sunt respectati pentru conditiile in care accepta sa munceasca si in mod special pentru cum multumesc. De ce nu putem face la fel si in tara ?! Ooo da ! Unii vor spune pentru ca nu sunt platiti ca afara, poate asa o fi. Insa ma intreb, daca tot construiesti 40 km de autostrada odata la 20 de ani, de ce vii sa te bati cu pumnul in piept pentru asta, de ce nu-i faci asa cum sunt facuti in toate statele uniunii europene ?! De ce primul tau gand sa fie la persoana care a zis ca-si pune pene pe fund daca milimetrul (comparativ cu alte tari) ala de autostrada pe care l-ai construit, nu e nici 1% din nevoia infrastructurii romanesti ?! Nu era in menirea ta sa faci ceva pentru tara asta, pentru functia pe care o ocupi (stiti cazul cu ministrul Radu Berceanu si Mircea Badea, nu are rost sa intru in detalii) si pentru care te lupti ca pestele pe uscat ?! ?!! 

Ce treaba are insa asta cu noi ceilalti romani ?! Simplu ! Nu noi suntem beneficiarii, modului in care este condusa tara ?! Nu noi induram chinul de a ne rupe masinile in doua ?! De ce nu ia nimeni atitudine ?! De ce nu mai facem inca o revolutie (nu ca in '89 ar fi fost revolutie) ?! Nu mai stiu romanii sa se lupte pentru drepturile lor, sa iasa in strada, sa-si sustina doleantele ?! Dar .. nu asa ca mine, prin intermediul unor randuri citite de cateva sute de persoane sau a unei stiri la tv sau radio, desi si lucrurile de genul asta ar trebui sa trezeasca ceva in cei din jur, in cei care aud, vad, citesc despre astfel de aspecte ale vietii care ne inconjoara. 

Imi vine in minte in momentul asta o alta comparatie, dura, dar pe cat se poate de adevarata: Bucurestenii se agita si fac ca toti dracii daca nu au apa calda sau caldura o zi, doua, in timp ce vasluienii nu mai beneficiaza de apa calda de ani de zile. Oare nu am putea fi asa cu totii ?! Oare nu am putea sa ne strigam pasurile indiferent de natura lor, asa cum o fac strainii atunci cand e vorba de comfort ?! Preturile am observat, stim, sunt la fel ca si cele din UE .. de ce nu ar fi si salarizarea ?!

Promiteam intr-un articol precedent intrebari comaparative. Iata-le:

De ce "ei" pot sa ... , iar noi nu ?!

- Sa poarte cu mandrie si fara nicio jena haine sau insemne cu steagul national.

- Sa nu claxoneze la semafor, indiferent de cat de grabiti ar fi.

- Sa duca gunoiul selectiv.

- Sa fie interesati doar de stiri, informatii, aspecte ale vietii care-i privesc in mod direct, nu de cine cu cine si-o trage, ce intrigi au mai aparut in viata personala a asistentei lui Capatos, a familiei Varciu sau ce se mai scrie in mizerii de ziare gen Can-Can, Libertatea sau altora asemenea.

- Sa aiba blocurile cu un aspect ingrijit, uniform, nu un etaj de o culoare si restul blocului alta.

- Sa nu-si scoata rufele la uscat in exteriorul balconului.

- Sa aiba autostrazi / cai ferate de mare viteza.

- Sa nu fumeze in cluburi / baruri / restaurante.

- Sa nu lase impresia prin muzica pe care o asculta, ca in RO, muzica nationala este maneaua.

- Sa nu "americanizeze" orice produs / magazin / club / bar/ reclama etc.

- Sa economiseasca energia electrica, atunci cand e vorba de iluminatul stradal. In Ungaria, dupa ora 01.00 toate luminile folosite in perioada sarbatorilor de iarna sunt stinse. Logic, dupa ora 01.00 cate persoane mai circula pe strada sa se bucure de ele ?!

 - Sa transforme un banal pod, in obiectiv turistic. Ungaria: Podul Erzsebet.

- Sa nu poarte haine cu texte penibile, gen (in traducere) "Te fut", "Nenorocit", etc. 

- Sa-si respecte si sa promoveze artistii nationali.

- Sa te salute si sa te trateze cu respect si daca te urci intr-un mijloc de transport in comun.

- Din spirit civic sa taxeze biletul la schimbarea liniilor de metrou, fara sa mai existe bariere (Ungaria).

- Sa nu arunce gunoaiele pe strada, chiar daca nu exista niciun cos de gunoi.

- Sa nu imprumute cuvinte sau expresii din alte limbi, indiferent de domeniul in care lucreaza.

- Sa nu distruga bunurile de folosinta publica.

- Sa aiba placute cu inscriptii in limba engleza (limba internationala), atunci cand e vorba de monumente sau obiective turistice.

- Acolo unde e cazul, sa scrie DOAR in limba nationala, chiar daca in zona traieste o majoritate minoritara (Harghita, Covasna, Mures). Hai sa facem inscriptii si in tiganeste, ca deh, sunt si ei minoritate.

- Atunci cand apesi un buton, indiferent de la ce e, sa si functioneze.

.. continuati voi, din experientele traite peste granita. Momentan astea imi vin in minte.

8 comentarii:

  1. Ai dreptate maxima si ma doare ce ai scris ptr ca stiu ca e adevarat. Ma doare mai mult ptr ca fiind prin alte state am invatat sa nu-mi arunc jegurile si putorile in strada ci sa le pun la cosul de gunoi(asa neselectiv cum o fi el); sa nu molfai seminte; sa nu fumez unde nu trebuie; sa nu tip ca bou' in parc; in general sa nu deranjez pe nimeni care nu ma deranjeaza... Cel mai rusine mi-a fost de poporul "meu" cand in mijlocul Austriei la o benzinarie printre munti, uitata de lume scria in romana:" nu aruncati semintele si tigarile pe jos. Multumim!"
    Tu ca persoana nu poti face nimic...inca mai speram si noi la o alta Romanie

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate. Dar tot roman ai ramas.
    Pentru ca asta stie sa faca romanul cel mai bine: sa se planga si sa dea vina pe altii.
    Incepe de maine sa postezi doar realizari de-ale tale si lasa deoparte greselile altora. Mai ai ce sa mai scrii?

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru cel care a scris al doilea comentariu:
    Nu sunt surprins sa gasesc dupa un articol un comentariu ironic, care seamana a atac la persoana, lucru care ma face sa cred ca exista cel putin o persoana pe blog-ul asta care nu ma cunoaste catusi de putin, dar isi da cu parerea despre caracterul si viata mea. O persoana pe care o imi permit sa o trimit in origini.
    Da, as avea ce sa scriu la capitolul realizari. Pana si articolul asta e o realizare, un mod de a lua atitudine.
    Ai stat langa mine cand am atras atentia intr-un mod ironic, recunosc, vanzatorilor ca nu mi-au raspuns la salut ?!
    Ai fost langa mine cand am incercat sa duc gunoiul selectiv, dar nu am avut unde ?!
    Ai fost langa mine cand mi-am aruncat resturile de tigari la cos, asa cum e normal si nu la intamplare cum o fac multi altii ?!
    Ai fost langa mine, cand i-am intrebat pe cei de la bariera de la Constanta, de ce trebuie sa platesc taxa, am blocat intrarea respectiva si nu am vrut sa o achit, atata timp cat drumul e excrementabil ?!
    Ai fost langa mine cand faceam emisiuni la radio si ridicam semne de intrebare catre cei care ascultau cu alte probleme locale ?!
    M-ai vazut tu purtand haine cu inscriptii penibile ?! .. .. etc etc etc.
    Daca tie ti se pare articolul asta ca unul in care ma plang, nu-mi mai citi niciunul pe viitor. Puterea ta de intelegere este prea redusa. Este un articol prin care ridic un semn de intrebare, un articol prin care iau atitudine in felul meu, atat imi permit momentan, prin scris.
    Daca as avea posibilitatea, puterea financiara si locativa, crede-ma ca as renunta la cetatenia romana, fara nicio remuscare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Continuare:
    Eu sunt unul singur, nu incerc sa dau vina pe nimeni, doar ma intreb de ce nu ne putem schimba ?! Majoritatea dintre noi avem deja experienta a ceea ce inseamna "afara", am iesit cel putin odata din tara, am auzit la rude, prieteni, cunoscuti, am citit sute de articole, insa exista o parte destul de importanta, care atunci cand se intorc in tara nu aplica nici macar 0,00000000001 % din ce au vazut afara.
    Asta e dureros, ca atunci cand revine in tara, romanul se transforma in badaranul langa care nu ai vrea sa fii. Muzica la maxim, chiar daca ora e foarte tarzie, comportament huliganic, jegos si penibil. Daca cei care au fost, traiesc in strainatate ar pune in practica ce-au vazut acolo, crede-ma ca s-ar vedea o schimbare in viata romanilor.
    Sa nu omit nici faptul ca sunt lucruri care nu depind de noi, oamenii de rand, ci de cei care le au in grija, de cei pusi acolo sus. Ai vrea sa spun eu in engleza, in metrou, ce statie urmeaza sau sa fac placute cu harta metroului in mai multe limbi ?! Da-mi bani si o fac din proprie initiativa.
    Ai vrea sa pun eu placute la fiecare coltul strazii cu numele, astfel incat si idiot sa fii si tot sa stii unde esti ?! As face-o si pe asta .. daca as putea, deocamdata pot doar sa refulez prin scris.

    RăspundețiȘtergere
  5. O posibila explicatie (din perspectiva cuiva ce detine o firma):

    Sistemul de valori din Romania bazat pe hotie si minciuna.

    De ce hotie? Pai ei dau legi cica contra crizei: noi,ce detinem firme trebuie sa platim taxe la stat ce pe mine, la un calcul, ma ajunge cam 65% din ceea ce fac pe 3 luni, chiar daca sunt la inceput si as avea nevoie de acei 65% sa reinvestesc sa pot progresa cu firma (sa ajung sa angajez oameni,sa ridic standardele serviciilor oferite etc). Motivul lor? Au zis-o si la TV: cer bani pentru ca noi SIGUR furam de la stat. Ei sunt primii ce ne fura din banii nostri, iar totul decurge ca un bulgare de zapada lasat sa se rostogoleasca la vale. Am dat exemplul unei firme pentru ca asta ar insemna sa fii dedicat in a dezvolta ceva intr-o anumita zona (de ex realizari drumuri etc). Ramai fara bani,indiferent de cat de bune intentii ai avea. Iar cum in Romania nu e satisfacuta nevoia primara (sa ai ce manca sanatos in fiecare luna si sa-ti platesti cheltuielile de intretinere), reactia oamenilor la lipsa banilor poate fi "romaneasca" pe buna dreptate.

    De ce mincinosi? Pai s-a dovedit prin politica: stii sa minti,ajungi sa detii o functie mare,ajungi sa ai mai mult decat altii. De ce sa fii sincer? Ca sa profite altii din varful piramidei de tine? Sau cei de la acelasi nivel ca si tine ce vor sa ajunga sus,luand exemplul celor ce se afla deja acolo, si sa te calce in picioare pentru a obtine asta? Am incercat ani de zile sa cred si sa fac orice sa imi demonstrez si mie dar si celorlalti din jur ca se poate si cu bun simt in Romania. Rezultatul: 10% probabilitate. Bunul simt = exceptia dintr-o mare de nesimtire.

    Deci pe scurt:
    * Cei ce conduc tara sunt mincinosi si hoti => nu o conduc in interesul tuturor, ci doar a lor.
    * Cei ce nu ocupa functii de conducere cu putere de decizie, nu au cum sa ajunga sa faca asta, decat luand exemplul celor ce deja sunt la putere. NU SE POATE altfel, decat cu mari riscuri de a ramane pe strada (probabilitate de reusita de 10%).

    Asa ca, daca familia e motivul pentru care ramai in tara, sa nu-ti arunci bunul simt la gunoi si sa te adaptezi pentru o viata "mai buna" in Romania?

    Un sistem facut sa decada.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru Vlado: Perfect de acord cu tine, ba chiar as completa, un sistem facut astfel incat sa fim la mana altora.

    Pentru "SiTOTULvaFIbine":
    Ma bucur ca ai realizat singur/a ca nu voi posta comentariul, fiind un atac grosolan si miselesc la persoana, persoana mea, pe care din ceea ce scrii pari sa o cunosti destul de bine. Pacat ca nu ai avut curajul sa te si semnezi, sa-mi stiu "admiratorii". Deasemenea dupa aspectele expuse cred ca ai stat si foarte aproape de mine, ceea ce ma face sa cred ca te-ai dat drept prieten/a, insa acum dovedesti ca ai fost doar un fals si unul de prost gust.
    Ca si altii, ai citit articolul printre randuri. Ma acuzi ca fac Romania o tara de prosti, esti penibil/a, doar imi pun intrebarea, e o diferenta ! Intrebare legitima, in conditiile in care nu se schimba nimic in jurul nostru. Cat despre ce s-a intamplat cu mine pana acum, ca si eu am fost in aceiasi situatie, am si spus-o deja in articol, pacat ca nu ai reusit sa citesti. Blamez si sunt in postura asta de zeflemitor, pentru ca datorita a ceea ce am vazut sau cunoscut in ultima perioada, consider ca am evoluat. Atitudinea mea se numeste evolutie, nu zeflemea. O evolutie de care tu probabil nu ai avut parte pana acum, daca ajungi sa faci aceiasi greseala pe care, recunosc inca odata, si eu am facut-o candva.
    Cat despre celelalte aspecte enumerate in comentariul tau, nu au nicio legatura cu articolul in cauza.
    Iar ca sa-ti linistesc grija fata de viata mea personala, nu te mai agita, nu m-a intretinut nimeni niciodata, indiferent unde am fost sau ce am facut, cu atat mai putin in Spania sau Italia.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sint de acord cu tine iar exemplele ar fi mult mai multe. Romania e o tara bolnava si cu greu se va mai face bine. Gindeste-te ca peste 60% din romania e formata din mediu rural... din oameni care nu vor sa accepte idei noi, pe aia cu greu ai sa-i schimbi!

    Daca te duci si incerci sa-i convingi ca wc`ul trebuie sa fie in casa, or sa-ti spuna precum ca "Cum sa ma cac in casa?". Apoi gindeste-te ca totul porneste de la lipsa de educatie, sau educatia care e intereleasa gresit. "Trec" printr-o scoala apoi se cred superiori fata de ceilalti DOAR pentru ca au o facultate la baza apoi sint acceptati ca fiind capabili. Majoritatea o fac doar pentru diplome. Apoi ajung in functii sau sa aibe munci si te lovesti zi cu zi cu ei, la posta sa platesti o factura, la banca, la aprozar. Astia crezi tu ca sint bine instruiti ca sa faca munca lor? Asta este motivul pentru care romanii nu sint capabili sa faca nimic bun.

    Am intilnit persoane pline de facultati, dar care nu stiu sa gandeasca. Scoala (aici includ si facultatea), eu cred ca te invata sa gindesti! Poti sa stii tu toate capitalele lumii, si sa stii poezii si in ce an a murit Mihai Viteazu, daca nu stii sa gindesti ai sa mori sarac.
    Apoi sa revenim la PE CE se pune accept sa se invete in scolile romanesti. Lucruri inutile, de care nu o sa te lovesti niciodata in viata. Apoi sa ii privim pe profesori, cei care pun baza invatamintului in romania. Gindeste-te ca si ei au facut tot aceleasi scoli romanesti. Sa luam exemplu medicina predata de profesorii romani, ce predau ei de fapt ? Ce puncteaza ei ca fiind important? Sint la curent ei cu tot ce apare nou ca informatie? Eu cred ca Nu. EI o stiu pe-a lor ceea ce au invatat in cartile lor vechi de zeci de ani, iar daca nu spui cum a spus el , sau cum scrie in carte, E GRESIT! Asa gindeste romanul.

    Am un prieten care a terminat facultatea de fizica si mi-a vorbit despre cum se studieaza , si ce fel de practica faceau ei, mai exact repetau aceleasi teste care le faceau altii acum zeci de ani.

    Parerea mea e ca prostia romaneasca se transmite din generatie in generatie din primele zile de scoala. Sistemul romanesc, creeat tot de romani, nu iti da voie sa gindesti independent. Nu iti da voie sa visezi, sa ai imaginatia ta proprie. Totul trebuie sa fie egal cu un standard gresit, eronat.
    De aceea asociez romania cu o turma bolnava. ROmanii au pina si imaginatia copiata de la altii.


    Referitor la cei care conduc, probabil romanii nu si-au dat seama ca cei care conduc reprezinta intereselor oamenilor de afaceri, si nu al lor. Romanii asteapta ca politicienii si dumnezeu sa le dea! Nu au invatat ca in viata daca vrei sa ai trebuie sa muncesti sa lupti, sa te zbati , sa incerci ...nu sa astepti sa iti dea dumnezeu sau politicienii.


    Referitor la autostrazi, interesele sint ale lor pentru ei, nu pentru tine ca om de rind, pentru ca in joc sint bani prea multi, si nu e numai cazul romaniei.

    Dupa parerea mea Nu, romania nu se va schimba niciodata pentru ca sistemul de valori o sa ramina acelasi, iar daca se va schimba tot aceeasi stil o sa aibe la baza, doar putin modificat cu ocazia noilor veniti, a trecerii din generatie in generatie, dar prostia o sa ramina la baza pentru ca asta e cultura romaneasca.

    Cei care au fost bogati la minte au emigrat sau au fost linsati de comunisti. Nu vreau sa supar pe nimeni dar in romania au ramas doar cei carora li se spunea `nainte pleava sau prostimea.
    Nu ai cum sa cladesti bazele unei societati solide cu oameni fara educatie aleasa.

    RăspundețiȘtergere